Web Analytics
Skip to content

Netthets er et større problem enn vi liker å innse

Det startet med en liten tweet;

 

Basert på denne tweeten, som stammet fra denne artikkelen, ble det en ganske fruktbar debatt på Twitter om løsninger på dette problemet, som virker ute av kontroll.

 

Først og fremst er det slik at dette ikke bare er et nettavis-problem. Der er det retningslinjer, moderatorer, og til syvende og sist et lite «regelverk» som skal følges, Vær Varsom-plakaten. Det gjør at nettaviser kanskje ikke er de plassene det er verst. Plassene det er verst, er blogglattformer som eksempelvis blogg.no, wordpress.com, blogspot.com osv.

Det er en gang slik, at nettroll, forumtroll, og andre bedritne sjeler, tror de kan gjøre hva de vil, så lenge de kan skjule seg bak en skjerm, og ikke blåse navnet sitt offentlig. Flere løsninger er foreslått, her er noen av dem, og hvorfor de ikke vil virke, eller er optimale. Og jeg har selvsagt den optimale løsningen.

Vi kan kun godta ikke-anonyme innelgg. Gjerne med innlogging fra Facebook.

Grei løsning. Ikke noe hokus-pokus. Det vil fortsatt gjøre de verste trollene synlige, da det er 0 problem å lage seg en falsk brukerkonto. Så da ender vi på at dette er ikke noen god løsning.

Vi kan stenge kommentarfelt

Kanskje den løsningen jeg synes er enklest. Til dags dato har det kommet ekstremt lite fruktbart ut av kommentarfelt. Neppe mange nye ideer er skapt på bakgrunn av kommentarfelt. Omkvedet har vært: Det er viktig å ta debatten. Nei, det er et ikke. Det er overhodet ikke et demokratisk problem at vi ikke kan debattere fritt i kommentarfelt. Opprett deg din egen blogg, dersom du har noe på hjertet som må ut. Slutt å føkk opp andres.

Et par «morsomme» forslag:

Vi kan personifisere det med å bruke MinID, BankID eller annet faenskap som aldri virker som det skal

Slettes ikke verst. Det vil i alle fall stoppe en del kommentarfelt, ettersom man bør ha minst Fremhaldsskolen for å kunne bruke dritten. Litt verre å fake en brukerprofil der, er det også. Men det vil ekskludere en god del. Heller mot at dette faktisk er en god løsning.

For hver kommentar blir det donert en femmer til Arbeiderpartiet. Og gjerne 2 kroner til SV pr «Like»

Definitivt det beste forslaget, og ville satt en effektiv stopper for hele skiten. Jeg sier ikke at «høyresiden» er de som driver med sjikane, men følelsen av å støtte et politisk parti, for å slenge dritt, vil gjøre de aller fleste tause.

Det en gang slik at noen ønsker også å straffeforfølge dem. Men å bruke et lass med penger for å finne en synder oppi dette, som kansje har gjort sin flid med å gjøre seg anonym – er ikke vel anvendte penger. Riktignok er det ulovlig med trusler og sjikane, og det er langt fra greit. Jeg mener problemet må tas med roten, sørge for at det ikke er mulig sjikanere på nett. Så får dem som tar det et skritt videre, på SMS, telefon, personlig oppmøte – de får heller politiet gjøre en jobb med. For det er vanskeligere å være anonym på de kanalene, enn på internett. Vi må bruke kreftene der det er mest fornuftig.

Så. Til de seriøse forslagene.

For det første er det slik at bloggnettverkene som blogg.no osv må ta inn over seg dette som et problem. Pr nå er det opp til bloggeier selv å gjøre noe med det. Dette mener jeg er feil, ettersom bloggnettverket har et ansvar – de tilbyr en tjeneste (selv om den er gratis). Eller – de har kanskje ikke det ansvaret pr i dag, men faktum er at en forumeier har redaktøransvar for innhold på sitt domene. Hva er det som fritar bloggnettverkene dette ansvaret?

For det andre bør det gjøres, mener jeg, umulig å være anonym. SMS-bekreftelse mot oppslag i 1881, bruk av MinID (bedre enn BankID i alle fall) – dette er ting som bør kunne implementeres på en grei måte. OK, så blir det litt mer jobb å skrive et innlegg, men etter å ha lest en del kommentarfelt, så er det sikkert ikke dumt at de som skriver kommentarer får et par ekstra minutter å tenke seg om på.

Det tredje, er selvsagt det enkleste: droppe hele kommentarfeltet. Det er ingen menneskerett å få kommentere på innlegg. Vi har ikke plikt til å slippe gjennom døgenikter. Vi har overhodet ingen plikt til å publisere noe som helst. Og helt ærlig, tilføres det sjeldent gode argumenter via kommentarfeltet på saker som engasjerer de største trollene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *