Tips til belysning i stuen

Det kan mange ganger være vanskelig å få rett belysning i en stue. Den skal fungere på dagtid, kveldstid, sommer og vinter. Det naturlige lyset utenfra vil endre seg hele tiden, og man må planlegge. Kjøp av lamper på sommerstid kan virke som en enkel sak, men husk at det blir mørkere på vinteren ute, og inne. Belysning skal fungere hele året.

Det kan derfor være lurt å legge til rette for en type belysning som fungerer hele året, slik at man ikke sitter i bekmørke stuer på vinterstid. En av måtene dette kan gjøres på, er å kjøpe for eksempel lysekroner som ikke bare er meget flotte å se på, de gir stuen et mer eksklusivt preg, men også fungerer de meget godt og lyser opp store arealer. De aller fleste lysekroner vil gi en effekt av godt lys på sommerstid, men også på vinterstid.

Ellers er kan man også vurdere å ha flere lyskilder, men alt koker ned til et par viktige elementer:

  • Størrelsen på rommet som skal belyses.
  • Naturlig belysning som for eksempel vindu og dør med glass.
  • Vurdér hvordan forskjellen på hvordan lyset er på vinterstid og sommerstid.

Hjelpemidler til å forbedre belysningen:

  • En dimmer på lysene, slik at man kan manuelt justere belysningen er et meget godt hjelpemiddel.
  • Bruk speil for å reflektere både naturlig lys utenfra, og belysning inne.
  • Mange små lys kan gå, men i store rom bør man ha større lyskilder.
  • Unngå kritthvite lys, da det virker sterilt og nakent, selv i pene omgivelser ellers. Ved å unngå dette får man også frem et bedre skyggespill på vegger, tak og gulv.
  • Unngå spotlights som lyser opp et lite, bestemt område på veggen/gulvet.

Ellers kan det også nevnes at fargene i rommet selvsagt har mye å bety. Naturligvis er det mer utfordrende å lyse opp et mørkt rom, enn et lyst. Har du et mørkt gulv, kan for eksempel et par lyse småtepper være nok til å gi et brudd i det mørke, og du vil oppleve at helhetsbildet i rommet vil virke lysere, selv om det ikke er det rent teknisk. Lys er ikke bare lux og lumen, men også følelser og opplevelse. Bruk derfor god tid, vurder flere løsninger, og test ut forskjellige belysninger. Stua er det rommet man oppholder seg mest i huset i våken tilstand, så vær nøye med jobben.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *